HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.05.26. 16:34 Švejkyně

Tizenhatodik fejezet, melyben borscsot főz, és még mindig esszét ír

A bábelparti után pedig újabb gasztronómiai élményben volt részem, ugyanis igazi kolis együttfőzést tartottunk Gyianával, az ukrán folyosószomszéddal. Múltkor csinált borscs levest ugyanis, ami, úgy gondolom, egy világkonyhautazó receptes könyvéből semmiképpen sem hiányozhat. Igazán egyszerű, csak kicsit sokáig tart elkészíteni: káposzta és krumpli megy egy nagy lábasba vízzel főni, közben vöröshagymát, reszelt répát, reszelt céklát, friss paradicsompépet olajon összepirítunk, teszünk hozzá még egy kanál paradicsomszószt, majd az egészet hozzáadjuk a vízhez, 2-3 babérlevelet, borsot, sót dobunk utána, és az egészet összefőzzük. Ezen kívül lehet még belerakni bármit, gombát, babot, húst akár. Ezt persze bárki lenézheti a netről is, de egy ukránnal együttfőzni az igazán autentikus. (A kép a netről van, a miénk természetesen jobban nézett ki, csak túl hamar elfogyott, nem tudtam lefényképezni.)

Aztán kiderült, h kéne még írnom a regényelemzésemhez egy cseh nyelvű összefoglalót is, ami igazából nem is akkora baj, tekintve, hogy az idő meglehetősen elkedvetlenítő volt, két hétig azt hittem, Skóciában vagyok. De most már tényleg elkészült minden, csak az otthoni vizsgámra készülgetek.

Chapter 16 in which she’s cooking borshch, and it turns out she has to write another essay

The day after the Babel party I learned a new reciepe from Diana, my Ukranian neighbour. I saw her cooking borshch soup in the kitchen the other day and I knew I had to seize the opportunity. You can have any reciepes from the internet, but I prefer authentic.

So Diana’s borshch: put the chopped white cabbage and potato into a big saucepan with abundand water and let it boil and cook. In the meantime fry chopped white onions, rasped carrots, rasped beetroot, fresh mashed tomato on oil, add a ts. tomato sauce, and add the whole stuff to the water with salt and pepper and some bay leaves. Cook it for a while...it’s ready. You can make it even more richer with mushrooms, beans or meat, cook them with the cabbage and potato. (The pic is from the internet, we ate it all too qiucky, was no time for a photo.)

After it turned out that I should write a Czech resume about my literary essay, but I was ok with it, as the weather was kindof dreich and was impossible to go out. (Dreich is a Scottish word for the Scottish weater, I’ve just learned it, and from now it’s the part of my active vocab!). Now it seems we will even have summer this year.

 

2 komment

Címkék: gasztro kolesz


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr42033273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása