HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.06.01. 01:42 Švejkyně

Tizenhetedik fejezet, melyben barokk kastélykertben sétál, majd nagyot hörpöl a málnás világosból a sörfesztiválon

Ismét hihetetlenül eseménydús napokon vagyok túl, hétvégén voltak szülők látogatni, jóbarát látogatni, majd nővérék látogatni. Sok helyszínen jártam, amiről eddig már volt szó, bejártam párszor az Óvárost, a Petřínt, a Károly-hidat, a Kisoldalt, ezekről nem is értekeznék. Szerencsére azonban sikerült nekem is új élményekkel gazdagodni, egyből belevetettük magunkat a történések közepébe.

Ellátogattunk például a messzi északon fekvő Troja városrészbe, amit már egy ideje kíváncsi szemekkel nézegettünk a térképen. Valójában egy gyönyörűen felújított barokk kastély itt a látnivaló, amit látogatni is lehet. A pénztáros néni készségesen válaszolt a csehül feltett kérdésemre, hogy mikor indul a következő vezetés és mennyi ideig tart: fünfceen minut, áájn úúr. Sajnos pont ebben a pillanatban érkezett egy hatalmas cseh csoport, így lemondtunk a látogatásról, és a kert felé vettük az irányt, úgyis aznap köszöntött be a nyár. Itt is megfigyelhettük a barokkosan bizarr-misztikus részleteket: sövénylabirintusnak ígérkező, ám szabályos sugaras és körkörös elrendezésű bokorszerkezet; barlangszerű árnyas árkád a főlépcső alatt, melyből egy katlanba lehet lenézni a legyőzött titánokra, akiket a lépcsőn trónoló istenek taszítottak a mélybe (kép az angol résznél). Pont a kastély mellett található az állatkert is, ahova a hetekben szintén el fogok látogatni.

Este már a Cseh Sörfesztiválon szüretlen Tambort, málnás világost, epres barnasört kortyolgatva emésztgettük az aznapi kulturális élményeinket. Annak ellenére, hogy eléggé kiesik a város lüktetéséből (metróvégállomástól kell még tíz percet sétálni), és hogy nem is olcsó (egyszerre öt zsetont kell venni 200 Kč-ért, 1 sör= 1 zseton, és 40 Kč egy korsó sörért itt meglehetősen drágának számít), azért igen népszerű a csehek között, sörritkaságok, vurstli, koncertek, népviseletben felszolgáló cseh menyecskék adják meg az igazi folkhangulatot. Az is köztudott, hogy egész Európában a csehek isszák a legtöbb sört, és ez alól a nők sem kivételek. Délelőtt 10 órakor egy hospůdkában teázgatva, ha körülnéz az ember, szinte mindenki előtt sört lát. A vendéglátóhelyeken mindenhol olcsóbb, mint a víz, sőt, a drága helyeken is előfordul, h a desítka (deszítka), a csapolt tízfokos (°≠%!) teljesen normális áron van. Én is sokkal többet iszom, mint otthon. (Spórolni kell…)

 

Chapter 17 in which she is enjoying the sunshine in a baroque garden and have a raspberry beer at the beerfest

These days, can’t complain, are pretty eventful, my parents, a good friend, and my sis and her bf visited me. So Oldtown, Petřín, Charles brigde, the Castle repeatedly… but I had some other new fun too.

On the North there’s a district called Troja (troya), where we wanted to visit a baroque castle, the Troja castle (surpisingly…). Unfortunately at the moment we arrived a huge Czech group did so, and we were not too happy to join such many people and probably wouldn’t understand much, as at least it seams the summer is here finally, we were heading for the garden. A baroque garden. Everything is nicely shaped, organized, but still mystic: the hedge labirinth (which is apparently not a labirynth) and a cave-like passage under the main staircase around a well with the defeated titans on the bottom. The victorious gods are all around the staircase. The Zoo is just next to the castle, gonna go there soon, too.

After the hard day we relaxed our tired nerves at the beer festival. Tasting the special refreshers, raspberry flavoured lager, strawberry flavoured dark, from small breweies all over the Czech Rep. I wouldn’t say it’s cheap, you have to buy 5 tokens at the same time for 200 Kč (~£6.50 and 1 token is for 1 pint) but here 40 Kč is quite expensive for a beer… Btw, everybody knows that in whole Europe the Czech drink the most beer, even women. That’s absolutely normal for them to have a beer or two at 10 am. In fact, in the pubs beer is cheaper than a bottle of water, can be half price. Even in a restaurant, where the drink is always expensive, the desítka (deseetka), the 10-degree lager can be on a moderate price. You can consider drinking beer as saving money!

 

4 komment

Címkék: szocio sör kultúra város


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr512046715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PB Zui 2010.06.01. 23:29:50

Bizony, volt kastély epres sör, meg vizibicikliii! Erről is kérünk képet!rövid megemlékezést, mert megint nehéz elhinni, hogy nyár van (volt) :D

Švejkyně 2010.06.01. 23:45:14

@PB Zui: jön az is nemsokára:)
Itt is 8 fokkal és szemerkélő esővel indítottuk a júniust...

PB Zui 2010.06.03. 23:16:16

Aham, bár most hétvégére megint melegíteni lehet a vízibiciklire, juhéjj! Vagy legalább piknikezni menjetek el ;-)
süti beállítások módosítása