HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.08.11. 14:13 Švejkyně

Harmincnegyedik fejezet, melyben egy újabb P betűvel kezdődő városba érkezik: Paříž!

Párizsba való látogatásom oka, hogy Charles-szal töltsek három hetet. Mivel azonban augusztusban a város teljes lakossága az óceánpartra evakuálódik, így mi sem csak a hatodik emeleten fogjuk eltölteni ezt az időt. Igazából egyből az érkezés másnapján elindulhattunk volna nyugatra, ám akartunk pár napot Párizsban is tölteni. Így bele is vágtunk az időtöltésbe.

Cseh nyomok - Mucha Café

Már régóta éreztem, h nem ártana mozogni is valamit, például biciklizni. Szerencsére Párizsban ezt remekül össze lehet kötni a pénzspórolással. Néhány éve remekül működik városszerte a Vélib, vagyis a tömegbicikli, amit leakasztunk A pontból, igénybe vesszük helyváltoztatás céljából, majd B pontban visszaakasztjuk. Ha ügyesek vagyunk, napi 1 euróból meg is lehet oldani, ugyanis ennyit kell fizetni egyszeri kölcsönzés esetén, s ezután az első fél óra ingyenes. Vagyis arra kell vigyázni, h fél órán belül mindig becsekkoljunk egy állomáson (ami egyébként mindenhol 500 m-en belül található), aztán gurulhatunk tovább. A rendszert az nehezíti az alkalmi felhasználók számára, hogy csak chipkártyás bankkártyával lehet fizetni, és amikor fizetésre kerül a sor, az automata kiírja, h „150 euro press OK”, akkor valójában csak 1-et von le (valamint még egyet, ha túllépjük a félórás limitet). A 150 euro arra az esetre vonatkozik, ha esetleg nem vinnénk vissza a járművet. Ezt a mizériát csak azért osztom meg, mert tényleg rengeteget lehet vele spórolni, hátha valakinek hasznos lesz. Az éves bérlet egyébként 27 euro, ami hihetetlenül olcsó. Én mindenhova Vélibbel megyek, második este például éjszakai bringázásra mentünk Charles-szal, bejártuk az egész belvárost, főleg a folyópartot.

Vélibek széles választéka

Random éjszaka bicikliző lány a Szajna-parton

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: város első napok


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr892214597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása