HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.06.05. 15:36 Švejkyně

19. fejezet, melyben új dolgokat tudnak meg a Károly-hídról, homokszobrokat nézegetnek és még mindig a franciákkal lógnak

Lassan minden vendég itthagyott bennünket, úgyhogy elővettük a listánkat, amit a hazautazás előtti kapuzárási pánikban kezdtünk írni: amit még mindenképpen látni kell. Juli kinézett egy szabadtéri fotókiállítást a Kampán (egy sziget a Károly-híd mellett, Prága Velencéjének is nevezik) Karlův most 2010 címmel, Vincent ott csatlakozott hozzánk (a többiek már hazautaztak). Maga a kiállítás annyira nem volt izgalmas, de azért néhány érdekességet így is megtudtunk, pl. h a Károly-híd megépítése előtt már nagyjából kétszáz éve állt ugyanott egy fahíd, a Judit-híd, amit egy árvíz sodort el 1342-ben. Ennek az alapjaira építették aztán a Károly-hidat 1357-99 között. A régi gerendák még mindig ott vannak, voltak víz alatti fotók is. De a legjobb, hogy a ma látható híd nem eredeti! Először egy 1700-as évek végi árvíz vitte el a felét, majd száz évvel később egy újabb árvíz a másik felét… 2002-es árvíz után szerencsére már nem kellett újraépíteni.

Majd egy homokszobor kiállítást tekintettünk meg, amiről kiderült, h egy bevásárló-központban található, de ezt leszámítva érdemes volt megnézni. Egy picit elbeszélgettünk az egyik holland homokszobrász sráccal, mert volt néhány homályos pont, ugyanis ez egy utazó kiállítás, mindegyikhez van egy láda homok, abból kell felépíteni a szobrokat víz hozzáadásával, meg hogy a legnagyobbat már több mint egy hete készítik.  Később Sandrine-t összeszedve a Letná tetején sütkéreztünk, majd egy óvárosi kis utcácskában (Anenská) elrejtett kávézóban, a Konírnában (konyírna, stálló) mutattuk meg Vincentnek, hogy kell csehül sört inni. Amúgy hihetetlenül jó nyelvérzéke van, az itt töltött öt nap alatt nagyon sok mindent megtanult, egyedül rendelt csehül, és mindig odaillő pillanatokban használta a kifejezéseket. Ezt csak azért említem, h árnyaltabbá tegyem a franciákról szóló sztereotípiákat:)

 

Chapter 19 in which they learn more about Charles Bridge, see a sandsculpture exhib and hang out on Letná

After everybody left we took out our mustsee list. Juli found an open-air exposition on Kampa (the small island just next to Charles Bridge, also called Venice in Prague): Karlův most (charles bridge) 2010. Vincent joined us, spending his last days in Prague, the others have left already.

The exhib itself was not quite fascinating, but still learned some new details. E.g. before Charles bridge there was a former Romanesque wooden bridge, the Judith Bridge which was collapsed in a huge flood in 1342. Charles Bridge was built on its footings, some underwater photos of the remains were also displayed. The most surprising was to realize that the bridge is not original. The half of it was destoyed by a flood in the end of the 1700’s, the other half was taken by an other flood 100 years later. Luckily it didn’t get major demages in 2002, at the last flood.

Also read about a sandsculpture exhib which we found in a shopping mall, but whatever, the sculps were nice anyway. We had a short chat with a builder about how they make it, using only water to fix, the biggest one took more than a week, etc. Later we met Sandrine and went to Letná (hill) to see the view and finished the day in a hospůdka called Konírna (stable) in a small street (Anenská) in the Oldtown. Anyway, Vincent’s language skill was remarkable, he learned many things in five days,

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr352058722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása