HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.08.03. 15:14 Švejkyně

Harmincegyedik fejezet, melyben megtekintik a nymburki sörgyárat, a Hrabal múzeumot, majd a teázóban scrabble-öznek

Utolsó héten ismét egy osztálykirándulással ajándékoztak meg bennünket, melyen a Postřižinské (posztrzsizsinszkee) sör és Hrabal nyomait kutattuk Nymburk (nimburk) városában.

 

Egy sörgyár elég undi hely, minden teremben büdös van, de mindig másmilyen büdös, nehogy hozzászokjon a látogató orra. A hőmérséklet is nagyjából -30 és +30°C között váltakozik egyik teremből a másikba átlépve, a tócsákról és a zajról már nem is beszélve. Előnye viszont, h friss sört lehet ingyen kóstolni nagyobb mennyiségben, már ha van rá gusztus a sörmedencék megtekintése után, a fiúknak volt. Ha pedig valaki lemaradt volna, a sörgyár mellett 3 Kč-ért (30Ft) mérték a csopoltat.

Fázis 1., sörmedence: minden úszik, csöpög, habzik

Fázis 2., betöltés, kupakolás

Fázis 3., zuhany

Ha valaki olvasta, vagy legalább látta a Sörgyári capriccio-t, annak már gyanús lehet, hogy a mű eredeti címe Postřižiny, és éppen a nymburki sörgyárban játszódik, ahol egyébként Hrabal apja is dolgozott. A múzeumban meghallgattunk róla egy előadást, majd egy filmet néztünk az életéről, de ezen sajnálatos módon bealudtam. A tárlatot nem találtam túlzottan érdekesnek, újságcikkek, egy rakat fénykép és rajz, személyes használati tárgy, első kiadások vitrinben és a falon. Viszont volt egy Valentin napi üdvözlőkártya egy fiatal amerikai lánytól, Tracy Burns-től, csehül írva, akivel egy prágai kocsmában ismerkedtek meg és beszélgettek sokat.

Motto: "Nem akarok emléktáblát, de ha mégis, olyan magasságba rakjátok, hogy a kutyák le tudják pisilni."
1919-1947 között élt a nymburki sörgyárban Bohumil Hrabal író.

Hazaérve Poděbrady-ba angol barátaimmal ötórai teára mentünk kedvenc teázónkba (csehül čajovna, ejtsd csajovna), és immár az česko-anglický szótárral felszerelkezve játszottunk Scrabble-t. Csehül tudók nézzék el a kényszerszülte helyesírási hibákat, mi is elnéztük egymásnak.

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr552195962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása