HTML

Osudy dobré studentky Švejkyně

Švejkyně, a derék diáklány kalandjai a prágai ösztöndíj és a Poděbrady-i nyári egyetem idején - álnaív szituációs webregény a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (és a jólmegérdemelt francia nyaralás) /// The Fateful Adventures of the Good Student Švejkyně During the Scholarship in Prague and the Summer University in Poděbrady (Topped with a Well Earned French Holiday)

Friss topikok

2010.03.14. 10:29 Švejkyně

Ötödik fejezet, melyben múzeumlátogatás történik

Már majdnem két egész hét eltelt múzeum nélkül, az utolsó pillanatban azonban sikerült pótolni az elmaradást! Kezdésként egy igazi turistacsemegét választottunk, a Kommunizmus Múzeumot.  A Vencel tér (helyiül Vaclavák) alsó sarkából nyíló Na Příkopě (na przsíkopje) utcában található, és egy szerintem teljesen béna, vicsorgó fogú matrjoska baba az emblémája. Itt valahogy teljesen máshogy állnak hozzá a kommunizmushoz, az egészet sokkal viccesebben fogják fel; pedig amennyire tudom, itt mégkevesebb kacaj és dínom-dánom volt, mint nálunk, mégis valahogy sikerült kifesteni a házakat meg mókás képeslapokat nyomtatni a régi propaganda-plakátokból (kép az angol résznél). A Károly-hídon még egy Lenin hasonmással is lehet fényképezkedni. Ez is érdekes munka lehet… „-Mivel foglalkozol?” „-Lenin vagyok.” Na de vissza a múzeumhoz. Igazából inkább a nyugati turistákat célozták meg, nagyon színesen, inkább a látvánnyal magyarázva, olvasni viszonylag keveset kell, és az is érdekesség. Az külön tetszett, h nem arra helyezték a hangsúlyt, h hány embert végeztek ki és mennyi liter vér folyt, sokkal inkább a mindennapi életet bemutatva, mindenféle összehordott tárgyakból, tematikusan összeszedve az oktatás, vásárlás, a technikai fejlődés, sport, képzőművészet, stb jellegzetességeit, hoztak létre egy nagyon élvezhető kiállítást.

Most tudtam meg például, hogy a cseheknek is van egy űrhajósa, Vladimír Remek, aki részt vett a szovjet Interkozmosz programban. Ráadásul igazi csehszlovák, vegyesházasságból lévén származó, a haza megtestesítője. Sőt, ő volt az első „nem szovjet és nem is amerikai” űrhajós! Ez már valami! Bajkon Úr egyébként napjainkban politizál, úgy látszik ez egy ilyen egyenes karrierív a kistérségi űrhajósoknál.

Aztán ott van Jan Palach, a csehek „pestisráca”, aki a Vencel téren gyújtotta fel magát 1969. január 19-én, így tiltakozva a ruhaosztályon tapasztalható áruhiány a diktatúra elnyomása ellen. A múzeum csak egy követőjét említette, a Wikipedia szerint viszont tizenegyen (!) voltak. Ebből heten a következő 5 napban (köztük egy magyar is). Az egyetem főépülete egyébként a róla elnevezett téren áll. A Vencel teret azért mégsem keresztelték át.

És azt tudtátok-e, h itt volt Európa legnagyobb Sztálin-szobra? Az emlékmű 15,5 m magas, 22 m hosszú volt, és a Letná park (Nyári park) domboldalából nézett le a belvárosra, onnan pedig az emberek néztek fel rá. Ehhez képest a budapesti mindössze egy nyolcméteres kisplasztika lehetett. A kolosszust 5 és fél évig tartott elkészíteni, úgyhogy külön érdekesség, h teljesen csak Sztálin halála után két évvel, 1955-ben sikerült befejezni. A szobrász pedig még az átadás előtt öngyilkos lett, mert nem bírta a stresszt (mindenki utálta és még a megrendelők is sürgették). Végül társadalmi nyomásra 1962-ben likvidálták 800 kg robbanóagyag segítségével. Erről nem találtam videót a YouTube-on, de biztos vagyok benne, h 1) lézezik valahol vmi archívum, 2) ha valaki mégis megtalálná, azonnal jelezze!

 

Chapter 5 in which they visit a museum

Finally I managed to visit a museum, the very first cultural going out was the Museum of Communism. It’s the perfect place for a foreigner who doesn’t know exactly what it all was but doesn’t wanna be totally shocked for the next 24 hours. Even the poster takes it unseriously with the agressive snarling  russian matryoshka doll, but it somehow depicts the whole thing, the way they look back, the ability to joke. And, of course, they realized that they can make a handsome profit out of it. For example, those medals of honour in the giftshop, for about /£10-15, well, if you want one free, just tell me, I can find some in my Grandpa’s drawer. Not mentioning the creative and witty postcards! But other than that I loved this museum because it didn’t want to shock me, the exhibition itself was a really enjoyable, cosy bric à brac, thematically ordered (school life, shopping , sport, industry, art, work, etc.)  well  but not overexplained with many many interesting details.

For instance, I haven’t heard about Vladimír Remek, the first non-American and non-Soviet astronaut. He participated in the Soviet Intercosmos programme. And he’s a real Czechoslovakian! (Slovak father and Czech mother).

Jan Palach (pr yan pa-lah, written like that looks like a chinese name…) might not be world famous but a real hero for the Czech. In 1969 the 21-year old student set himself on fire on Wencelas square protesting against the Soviet oppression. The oppression remained, but he had 11 followers (according to Wikipedia), 7 in the next 5 days, including 1 Hungarian. The square, where our uni is, is named after him.

And did you know that the largest Stalin statue in Europe was in Prague? It was 15,5m high and 22m long, erected in Letná park (Summer park), a picturesque hill close to the downtown. It took 5 years and a half to make it, and was finally finished in 1955, two years  after Stalin’s death! Sadly, the sculptor commited suicide in the last weeks as he suffered so much from the stress from being publicly hated by the people and also by the party pressing him because of the huge delay. It stood there only for 7 years, not a long time, especially compared to the preparation work… Anyway, by the ’60s it went out of the trend so in 1962 the party decided to remove it with a little help of 800 kg of explosives. I’m sure there must be some archaive documentaries about it somewhere but on youTube I couldn’t find it. If someone has it please don’t hesitate to share!

7 komment

Címkék: kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://svejkyne.blog.hu/api/trackback/id/tr81838338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falsestuff 2010.03.15. 20:27:38

remek és tartalmas poszt, az űrhajósról még nem tudtam!
jószerencsét oda, a Kafkától Kunderáig órát meg annyira ne sajnáld...!

Švejkyně 2010.03.15. 21:36:42

Köszi! Már nem sajnálom, James Joyce szemináriumon vagyok helyette:) majd írok róla bővebben:)

PB Zui 2010.03.16. 23:05:53

Aham, én is izgatottan várom h az egyetemről is megtudjunk valamit!

Švejkyně 2010.03.16. 23:24:00

A következő arról fog már szólni...a napokban:)

őrült pirospaprika 2010.03.19. 19:13:17

hát meglepődnék, ha lenne róla videó. Ami a diszkréciót illeti, a robbantást megelőző éjszaka titokban levágták Sztálin fejét, salamoni tojásodabaszós bölcsességgel megoldva a problémát, miszerint Sztálint ábrázoló szobrot nem lehet felrobbantani a megvalósult szocializmus országaiban. esetleg levéltárban...

Švejkyně 2010.03.29. 12:12:53

@-kk-: uh...ő volt a legdurvább
süti beállítások módosítása